Utylizacja odpadów gastronomicznych
Odpady gastronomiczne to odpady żywnościowe pochodzące m.in. z restauracji , barów, hoteli, szpitali, szkół, żłobków, przedszkoli.
Państwowa Inspekcja Sanitarna ma obowiązek kontroli zakładów znajdujących się pod jej nadzorem, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, m.in. Ustawy z dnia 14 marca 1998 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2006 r. Nr 122, poz. 851 z póź. zm.) oraz Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225 z póź. zm.).
Kontrola polega na sprawdzaniu czy wytwarzane odpady są usuwane zgodnie z prawem oraz czy ich usuwanie jest odpowiednio udokumentowane przez firmę przejmującą te odpady w celu ich dalszego zagospodarowania.
W zależności od rodzaju wytwarzanego odpadu Wytwórca powinien zawrzeć umowę z Odbiorcą odpadów działającym na podstawie ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (Dz. U. z 2007 r. Nr 39, poz. 251 z późn. zm.)
W przeciwnym razie przedsiębiorca zostaje obarczony karą.
Do grup odpadów kuchennych można zaliczyć:
- Odpady pokonsumpcyjne – (pozostałości z talerzy, obierki, nieprzydatne skrawki i resztki jedzenia) – Odbiór odpadów kuchennych, przeterminowanej żywności
- Produkty przeterminowane – wycofane z użytku środki spożywcze.
- Olej posmażalniczy – odpad powstający podczas głębokiego smażenia. – Odbiór zużytego oleju posmażalniczego, tłuszczu, frytury
- Tłuszcze ze separatorów – urządzeń odtłuszczających, które zapobiegają przenikaniu zanieczyszczeń tłuszczowych do kanalizacji – Czyszczenie separatorów tłuszczu